пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

Дослідіть життєвий і творчий шлях О. Генрі та виясніть особливість творчості О. Генрі


Відомий американський новеліст




О'ГЕНРІ 
      (1862-1910) 

      Справжнє ім'я - Уільям Сідней Портер. Американський прозаїк, автор понад 200 новел, гуморесок. Герої оповідань О'Генрі-прості люди, звичайні американці: клерки, ковбої, фермери. Вони не вирішують глобальні проблеми, а живуть буденним життям, в якому є і смішне, і сумне, підлість, і шляхетність. 
     
«Аристократ за походженням (по лінії матері) О’Генрі був справжнім джентльменом. Це виявлялося і в його зовнішності, і в бездоганних манерах поведінки, він зберігав незворушний спокій за будь-яких обставин, вів тихе і скромне життя, нікому не докучав розповідями про себе, мав небагато друзів, але навіть за найкращих стосунків витримував певну дистанцію, не любив фотографуватися, публікувати свої портрети, не прагнув слави. Мав добре розвинене почуття гумору, був благородною людиною.»
      Відомі збірки О'Генрі: "Чотири мільйони" (1906), "Серце Заходу" (1907), "Голос міста" (1909), "Дороги долі" (1909). 
      О'Генрі створює реалістичні, романтичні новели. Крім того, він урізноманітнює новелу: тут звучить сатира, пародія, комічний гротеск. Оповідання О'Генрі динамічні, написані простою мовою, письменник навіть використовує простонародний жаргон. Особливістю його творів є несподіваний фінал.
 Першим перекладачем О'Генрі українською мовою був Остап Вишня, пізніше його перекладали О. Лавинська, М. Дмигренко. 

Таким чином, О. Генрі можна назвати королем новели, автором понад 200 творів цього жанру.

Немає коментарів:

Дописати коментар